Јаја Фаберге (фотографија): луксуз ван времена

Садржај

  • Живот и рад Карла Фабергеа
  • Прво јаје Фаберге
  • Наставак традиционалне традиције
  • Најбоља дела Царл Фабергеа
  • Ускрс јаја Фаберге данас

Јаја Фаберге - термин који је већ постао име домаћинства. Ово су накит који се вреднује знатно више од њихове садашње вриједности. Фаберге јаја су дела великог руског мајстора Карла Фабергеа, који је постао познат по томе што је направио ускршња јаја за царску породицу. Свако од његових радова занимљиво је на свој начин, сви су изведени са професионалном прецизношћу и прецизношћу и импресионирају својом невероватном лепотом.

Слика 1 - Егг оф Фаберге

Слика 1 - Егг оф Фаберге "Куроцхка Келцх"

Живот и рад Карла Фабергеа

Чарлс је рођен 1846. године у Санкт Петербургу у породици њемачког и Данеа. Дечак је отишао по стопама свог оца, који је био власник продавнице накита у граду. Године 1870. Карл је водио фирму свог оца, а 1882. године, цара Александар ИИИ, угледајући дела мајстора на изложби у Москви, постао је заинтересован за непоновљиву уметност Фабергеа. 1885. цар је наредио Карлу накитско јаје, које је презентовао својој супрузи за празник Великог Ускрса.

Слика 2 - Егг оф Фаберге

Слика 2 - Егг оф Фаберге "Мозаик"

Касније, царска породица је наредила Фабергеу сваке године ново јединствено јаје, чији дизајн је чувао тајну до момента представљања поклона. Иако су остали производи Фаберге били импресивни, то је била јајна накит која је мајстору донела његову светску славу, чак је добио и титулу "Мајстори Париског гилда драгуља" у Француској. 1920. године велики мајстор умире у Швајцарској, где је емигрирао после револуције у Русији.

Фотографија 3 - Фаберге Егг

Фотографија 3 - Фаберге Егг "Лаурел Трее"

Прво јаје Фаберге

Прво јаје Фаберге за Марију Феодоровну - супруга Александра ИИИ била је 6,5 цм за 3,5 цм. Јајце је прекривено белим емајлом, у средини је била златна трака - линија кроз коју се јаје отварало. Унутар производа био је још једно јаје од злата - необичног румењака, а у њему је била златна пилетина. Унутар пилетине била је рубинска круница са руби суспензијом.

Слика 4 - Егг оф Фаберге"Курочка"

Слика 4 - Егг оф Фаберге "Куроцхка"

Дизајн јајета није била идеја самог Цхарлеса - производ је имао прототип. У КСВИИИ веку, неки јежњаци су изненађивали јаја, направљени према принципу гнезда, са унутрашњом пилетином, у којој је била круница, а унутар круне - прстен.

Наставак традиционалне традиције

Сваке године цар је наставио дати супругу за Ускрс јаје од Фабергеа. Израда поклона није био само велики мајстор - рад на сваком јајету је водио тим мајстора и ученика под строгим водством Фаберге-а. После смрти цара, његов син Ницхолас ИИ наставио је традицију. Дао је накит јајима својој мајци и супрузи Александру. За царску породицу направљено је само 54 јаја.

Слика 5 - Егг Фаберге

Слика 5 - Егг Фаберге "Плави јајни сат са змијом"

Не само да је цара Фаберге створио сличне производе. Још 17 јаја су купили приватни људи, готово сви они копирају империјалне копије. Али пре масовне производње јаја за накит, није се десило - Фаберге је ценио његов изузетан рад, сва јаја су направљена да наручују богате породице.

Слика 6 - Егг Фаберге

Слика 6 - Егг Фаберге "Цвеће"

Најбоља дела Царл Фабергеа

Свако Фаберге јаје представља јединствени комад накита. На примјер, "Јаје са ротирајућим минијатуркама", представљеном царици Александри од стране њеног супруга, направљен је од планине кристал, и унутра је претворио 12 минијатура са пејзажима и незаборавним местима за цара.

Слика 7 - Егг Фаберге

Слика 7 - Егг Фаберге "Егг витх ротатинг миниатурес"

Империјално јаје "Зима" је направљено од дијаманата, опала и кристала са корпом анемонес унутра.

Слика 8 - Егг оф Фаберге

Слика 8 - Егг оф Фаберге "Зима"

Јајце "Георгиевское" Николас ИИ наредио је 1915. године, када је добио награду Светог Ђорђа. Јајце је поклон за мајку цара, а унутра је била слика Ницхоласа.

Слика 9 - Егг оф Фаберге

Слика 9 - Егг оф Фаберге "Георгиевское"

Јело "Меморија Азова" из зеленог хелиотропа са дијамантима садржало је модел фригата, направљеног од злата.

Слика 10 - Егг Фаберге

Слика 10 - Егг Фаберге "Памћење Азов"

Необично јаје "Крунисање" са империјалним колицима изнутра задивљују са тачношћу производње - точкови колица се окрећу, врата се отварају.

Слика 11 - Егг оф Фаберге

Слика 11 - Егг оф Фаберге "Коронација"

Егг "Кремлин" - највећи Фабергеов производ, направљен у облику музичке кутије.

Слика 12 - Еггер Фаберге

Слика 12 - Еггер Фаберге "Кремлин"

Ружичасто јаје "ђурђевак" садржавале су фотографије Николе ИИ и његове двије ћерке.

Слика 13 - Егг Фаберге

Слика 13 - Егг Фаберге "Љиљани у долини"

Најпознатији од не-царских јаја је јаје од Ротхсцхилда.

Слика 14 - Егг Фаберге

Слика 14 - Егг Фаберге "Јаја од Ротхсцхилда"

О свом постојању постао је познат тек 2007. године, пре него што је овај производ ускладиштен у породици Ротшилда. Јајце је а гледај са интензитетом драгоцености камење унутрашњи пенис који пева сваки сат и крила.

Слика 15 - Егг оф Фаберге"Конный памятник Александра III"

Слика 15 - Егг оф Фаберге "Коњички споменик Александра ИИИ"

Ускрс јаја Фаберге данас

Нису сви радови Фаберге преживјели до данашњег дана - сада можете дивити само 62 јаја, од којих је империјалан - 46. Недостајуће копије су изгубљене у годинама револуције. До 1930. године, у Кремљу су држана јаја, која се сматрају руским културним наслеђем. Затим су власти продале посао, купци су Арманд Хаммер, Бертие Форбес, Еммануел Вартски.

Слика 16 - Егг оф Фаберге"Яхта Штандарт»

Слика 16 - Јаје од Фабергеа "Стандард јахте"

Године 2004. Виктор Векселберг је купио од Форбеса 15 накитних јаја, на тај начин их вратио у своју домовину. У 2011. години руски бизнисмен Векселберг је чак покушао купити бренд Фаберге, али без успеха. Сада бренд припада Брајану Гилбертсону, британском бизнисмену.

Слика 17 - Егг оф Фаберге

Слика 17 - Егг оф Фаберге "Ренаиссанце"

На изложбама фонда под називом "Повезивање пута" можете погледати јаја Фабергеа у оклопној комори, Музеју А. Ферсмана, Руског народног музеја. Многи производи су у приватним колекцијама - у Русији, САД-у, Енглеској, Монаку.

Слика 18 - Егг оф Фаберге

Слика 18 - Егг оф Фаберге "Гачина палата"

Без обзира на њихову локацију, рад великог златара вреднује много пута више од њихове садашње вриједности. Карл Фаберге је значајно допринео развоју културног наслеђа Русије. Можете се уверити у фантастичну израду Фабергеа уз помоћ предложеног видеа.

Јаја Фаберге - видео

Еггс Фаберге - фото

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 2

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: