Wat gevoeligheid?

"Gevoeligheid is vooral een vorm overgevoeligheid, verklaart de analist Saverio Tomasella. Het verwijst ook naar het verstrekken van een persoon of een gemeenschap te voelen gekwetst, beledigd of geïrriteerd door bepaalde handelingen of bepaalde opmerkingen. Dit is het kenmerk van een persoon van wie het gevoel van eigenwaarde is rauw. Dit heet kietelen of verdachte gevoeligheid. In die zin geeft de gevoeligheid gemak om aanstoot te nemen en is kenmerkend voor de persoon die snel beledigd of weinig.

Gevoeligheid volgt dus een bijzonder hoge gevoeligheid, een vorm van hoogmoed of ijdelheid of een gebrek aan vertrouwen of een combinatie van deze drie factoren. " 

In werkelijkheid zijn we allemaal waarschijnlijk? 

"Ja, we zijn allemaal in staat om in bepaalde omstandigheden: een tijd vermoeidheid, verzadiging, een opmerking die ons pijn doet, een thema dat wekt in ons een begraven lijden, enz. "

Echter, sommige zijn meer dan anderen: "Een persoon zeer bekwame uitvoerder (of overwegen) wat anderen zeggen als een persoonlijke aanval. Ze verkeerde voorstelling zelf, of een andere locatie van waaruit interpretatie wordt verschoven van de werkelijkheid. Geloven dat het wordt aangevallen gemakkelijk beledigd en kan op dingen die minder belangrijk zijn voor anderen, of geen verband houden met de feitelijke situatie lijken te nemen. " 

Wat zijn de gevolgen voor het leven van elke dag?

"De gevoeligheid bemoeilijkt relaties met anderen en kan het moeilijk om te leven te maken. Dit kan de indruk van het lopen op eierschalen te geven, met handschoenen te nemen, zijn onhandig of onbedoeld te genereren spanningen of misverstanden. Het kan ook uitgroeien tot gerechtvaardigd zonder reden of niet weten wat te zeggen, hoe ze dingen te presenteren, zodat belemmert de communicatie en voorkomt projecten. Dit eindigt in saai en veroorzaakt een distantiëring van de persoon waarschijnlijk. "

Het zegt wat over mij? 

"De belastingschuldige kan nors en arrogant lijken. Het kan de indruk van het proberen te schitteren of om te winnen. In feite is het op zoek naar de goedkeuring van anderen, hun waardering en erkenning omdat ze haar niet vertrouwde. Ze heeft geen legitieme gevoel en voelt zich waardeloos. Omdat ze niet kan houden, moet ze de anderen te bewijzen dat ze is vriendelijk. Maar pas op, op het einde, kan de gevoeligheid het onaangenaam en onsympathiek tegenover anderen die daarom kan afwijzen maken. 

U kunt ook aansprakelijk worden dwingen om een ​​omgeving die ons devalueert wrijven (School, werk, familie, ...). Hoe meer men wordt gekleineerd en gepest, denigrerende opmerkingen, waardeoordelen, gebrek empathie, hoe groter de kans om te voelen in de strijd, om te geloven of waarnaar wordt verwezen in diskrediet. "

maar gevoeligheid blijkt ook een pluspunt "Elke vorm van verhoogde gevoeligheid maakt het mogelijk om een ​​ander en situaties meer aandacht te brengen. Deze aandacht voor detail, de subtiliteiten en nuances verrijkt het palet van observatie, reflectie en communicatie. Dit helpt om een ​​meer nauwkeurige en bewuste communicatie te ontwikkelen. Voor elk, de waarschijnlijke persoon en familie, is het mogelijk om meer tact te ontwikkelen met aandacht voor wat kunnen elkaar raken of gesp. 

>> Meer tips for Psychological aanstoot nemen om eventuele opmerkingen. 

Bedankt aan Saverio Tomasella, psychoanalyticus en auteur van het boek "Twee van de Maan" (Leduc.s edities, 15 €).

Lees ook: Hoe kan ik een borderline herkennen?

Zie ook: Hoe kun je jezelf beschermen tegen een narcistische pervert? Het advies van de psychiater (video)