In 2014, 10% van de Fransen zijn toegestaan ​​(minstens) een glaasje alcohol per dag: 50% verbruikt (ten minste) een keer per week. Chauvinistische krachten, de wijn (rood of wit) is het favoriete drankje van de Franse ... en vooral het Frans! dan komen bier en sterke drank, ver voor champagne, cider of haven. Dit betekent dat als, in Frankrijk, alcohol is een instelling!

Minder amusant, in 2014, 13% van de 15-75 jaar gemeld te hebben getest de " binge drinking "Een praktijk van het drankje enkele glazen alcohol na de andere, dronken in een recordtijd zijn. In 25-34 jaar, is de situatie ook verontrustend: 37% van hen meldde dronken te zijn geweest (ten minste) een keer per maand in 2014. Dit percentage ligt nog altijd 19% van de vrouwen van 15 tot leeftijd 24 ... *

Alcohol: de voordelen die het relatief

"Bij gematigde doses, alcohol is niet al te slecht voor u", herinnert Dr. Damien Mascret. Een "gematigde dosering" is wat? Makkelijk: 2 drankjes per dag voor mannen, één drankje per dag voor vrouwen. Kort samengevat: een ballon glas wijn = 1 = 1 champagne glas whisky of pastis (3 ms) = 1 fles bier bij 5 ° (25 cl).

Volgens sommige wetenschappelijke studies, kan alcohol goed voor de gezondheid zijn. dus, rode wijn (Rijk aan anti-oxidant polyfenolen, met inbegrip van resveratrol) hebben vaatverwijdende en antiplatelet effecten in de heldere, hij zou ons te beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Bovendien, volgens sommige studies, rode wijn (in kleine hoeveelheden!) Zou ook een grote bolwerk tegen zijn De ziekte van Alzheimer, zou boost libido, verminderen gehoorverlies en problemen met het geheugen ... verrassende resultaten die nog moeten worden bevestigd!

"In het algemeen, is dit niet een essentiële voedsel voor het leven, Dr. Mascret analyse. Maar redelijk verbruikt, alcohol is niet schadelijk. "

Alcohol: voorzichtig zijn, gevaar!

Wat gebeurt er als je een glaasje alcohol drinken? Na te zijn doorgeslikt, de alcohol de maag bereikt en komt in dedarm. Hier is hij zich niet gedraagt ​​als andere voedingsmiddelen: als 5% van de alcohol wordt gemetaboliseerd door de lever, de rest gaat in de bloedbaan door de wanden van het spijsverteringskanaal - het proces duurt 15 tot 30 minuten als we het vasten, ongeveer 1 uur als je een volle maag. Dan, binnen enkele minuten, de stof wordt verspreid door het hele lichaam. De meest aangetaste organen zijn degenen die de grootste hoeveelheid bloed te ontvangen: hersenen, hart en lever. Dit is waar de problemen beginnen!

  • Direct (bijna) alcohol op het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel: risicoperceptie wordt gewijzigd, wordt de oogzenuw verstoord (vandaar wazig zien), het evenwichtsgevoel verstoord is, is er een anxiolytisch effect (tijdelijk) soms toegenomen agressiviteit ... het 'dronkenschap.
  • Als het verbruik is enorm (acute intoxicatie = meer dan 4 glazen alcohol geconsumeerd in een rij), kan het hartritme worden verstoord omdat alcohol verandert de elektrische activiteit van het hart: we sprekenaritmie.
  • In acute intoxicatie, het risico van alcohol vergiftiging is hoog: deze vergiftiging treedt op wanneer het zenuwstelsel verstoord wordt tot het punt van niet meer werken. De persoon valt flauw en complicaties kunnen optreden: cerebraal hematoom, epileptische aanvallen, ademhalingsproblemen, braken ... Het is absoluut noodzakelijk om de SAMU (15) noemen.

Op de korte termijn, kan alcohol verantwoordelijk zijn voor risico gedrag. Aldus 0,5 g alcohol per liter bloed (= ongeveer 2 glazen), het risicododelijk ongeval op de weg wordt vermenigvuldigd met 2 en 0,8 g / l (= 3 glazen), wordt dit risico vermenigvuldigd met 10.

Hij voegde eraan toe dat in 2006 hebben de rechtbanken meer dan 271 veroordelingen wegens doodslag onder invloed van alcohol. En in 28% van de gevallen van huiselijk geweld geregistreerd in Parijs, de auteur regelmatige consumptie van grote hoeveelheden alcohol ...

waarschuwing: is het absoluut onmogelijk om de afbraak van alcohol te versnellen. De koude douche, glas ijswater, zwarte koffie of oma's remedies veranderen niets: de lever erin slaagt om 0,1 g alcohol meer of minder te verwijderen per uur, geen van beide! Dus, om 2 glazen rode wijn (0,5 g alcohol) te verwijderen, wacht ... 5 uur.

Alcohol is verantwoordelijk voor chronische ziekten

Op lange termijn kunnen leiden tot alcohol (of erger) van bepaalde chronische ziekten en, volgens onderzoekers van Inserm, alcohol is betrokken bij meer dan 200 ziekten. Deskundigen schatten dat elk jaar, alcohol is verantwoordelijk voor 49.000 doden in Frankrijk - de tweede belangrijke oorzaak van vermijdbare doodsoorzaak na het roken.

  • Alcohol afhankelijkheid. dealcoholisme, het is de afhankelijkheid van alcohol: de persoon wordt "verslaafd" en verdraagt ​​beter de effecten van intoxicatie. Wetenschappers schatten dat 15% van de mannen in 5% van de vrouwen in Frankrijk (voornamelijk tussen 25 en 34) een probleem met hun drinkwater zou hebben: met al betekent dit tussen de 3 en 5 miljoen mensen.
  • Alcohol is betrokken bij de ontwikkeling van een aantal kankers : Kanker van de mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, borst- en darmkanker. Elk jaar in Frankrijk, is 1 op de 9 sterfgevallen door kanker in verband met alcohol.
  • Het veroorzaakt ook bepaalde specifieke aandoeningen, zoals levercirrose, een ziekte die 8000 doden per jaar en, wanneer ze worden toegekend veroorzaakt, vermindert de 5-jaars overleving van 20% tot 60%. Men kan ook nog de syndroom Korsakoff, een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door het geheugen en hallucinaties stoornissen.
  • Volgens INPES, de berekening is eenvoudig: roken + verbruikt regelmatig alcohol het risico = X tabak gerelateerde risico's die samenhangen met alcohol.

* Bron: INPES studie in april 2015.

Bedankt aan Dr. Damien Mascret, huisarts en auteur van Dico begeleiden uw gezondheid, ed. Leduc.S.

Wat dacht je van een mojito?