Een systematische analyse van medische studies over het herstellend vermogen van honing doet vermoeden dat deze stof de genezing tijd van branden vier dagen zou kunnen verminderen. De Cochrane Collaboration, een internationale organisatie die verantwoordelijk is voor het beoordelen van medisch onderzoek, gepubliceerd zijn analyse in de krant "The Cochrane Library".

Honing lijkt in staat om vocht cellen te verwijderen, en verder bevat waterstofperoxide. Twee kwaliteiten die besmettelijke bacteriën kon doden. Maar het gebruik van honing als een actueel zalf is niet nieuw. Egyptische adviseerde de toepassing ervan op wonden, en het lijkt erop dat in de oudheid de Griekse en de Chinese ook zijn geneeskrachtige waarde exploiteren.
Nochtans, "aanbrengen honing op de samendrukkende bandages voor veneuze ulcera de genezing niet versnellen en de medische gemeenschap is niet overtuigd van de heilzame werking van honing op andere verwondingen"Zegt Andrew Jull van de Universiteit van Auckland.
Het gebruik van honing liever een alternatieve optie na een slechte reactie op andere actuele behandelingen, volgens een andere onderzoeker op het team, Jennifer Eddy.